AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL
Célkitűzésünk
Bár az éttermünk jellegéből adódóan gyorsétterem vagyunk, mégis a 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00381 azonosítószámú „PIACORIENTÁLT INNOVÁCIÓ A GRILL HOUSE KFT-NÉL” című
a projekt keretein belül új irányvonalat alakítottunk ki az egészséges táplálkozás érdekében.
Egészséges táplálkozás fogalma
Az „egészséges étel” nem megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük.
Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez.
Miért fontos egészségesen táplálkozni?
Vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, például, hogy milyen neműek vagyunk, van-e öröklött hajlamunk bizonyos betegségekre, életkorunk. A betegségek többségének kialakulásáért viszont mi vagyunk felelősek életmódunk és táplálkozásunk által. Ezeket a betegségeket hívjuk életmód- és táplálkozásfüggő betegségeknek.
A mai Magyarország lakosságának 60 %-a túlsúlyos, 27 %-a elhízott.
A túlsúly népbetegségnek számít.
Mindamellett, hogy komoly esztétikai problémát okoz, számos szövődmény kialakulásához vezet.
- magas vérnyomás
- magas vérzsír szint
- cukorbetegség
- érrendszeri elváltozás, érelzáródás, trombózis
- idegkárosodás
- veseelégtelenség.
A kardiovaszkuláris betegségekből származó halálozás is olyan civilizációs probléma, ami sok esetben szintén elkerülhető. Egészséges táplálkozással és életmóddal a szív-érrendszeri betegségek egyharmada megelőzhető. Kimutatások szerint kb. kétszer annyi zsiradékot (és ezen belül nagyon magas a telített zsírsavak aránya az egyszeresen és főleg a többszörösen telítetlen zsírsavakhoz képest) és koleszterint, valamint három-négyszer annyi konyhasót fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van. Élelmi rost fogyasztásunk jóval az ajánlott mennyiség alatt marad. Ezzel jó talajt biztosítunk az érelmeszesedés, magas vérnyomás kialakulásához, ami jelentősen növeli a szívinfarktus, agyvérzés veszélyét.
A túlzott energiabevitel és cukorfogyasztás nemcsak az elhízás kockázatát rejti magában, hanem a II. típusú cukorbetegség kialakulását is.
A fent felsorolt betegségeket sokkal kevesebb idő és energiaráfordítással előzhetjük meg, mint amennyi időt, energiát felemészt a kialakult betegség kezelése, nem beszélve a betegségek okozta rossz közérzetről.
Diétás ételek bevezetése a vendéglátásban
Tejallergia
Tejallergia: valódi allergia.
A tejben lévő nagy molekulájú fehérjék a vékonybél falában allergiás, steril gyulladásos reakciót váltanak ki.
A nagy molekulájú fehérjéket a szervezet idegen anyagként ismeri fel, erre immunválasszal reagál.
- tej helyettesítő növényi tejkészítmények: rizs ital, zab ital, szója ital, kókusz ital, mandula ital
- növényi sajtkészítmények
- növényi alapú joghurt italok
Laktóz intolerancia
A laktóz intolerancia nem valódi étel allergia. A vékonybél falából a laktáze enzim hiányzik, ezért a laktóz intoleranciás betegek a tejcukrot nem tudják lebontani. Puffadást, bélgáz képződést, hasmenést okoz. Ritkán jár súlyos tünetekkel.
- laktóz mentes tej
- laktóz mentes joghurt
- laktóz mentes vaj
- laktóz mentes tejszín
- laktóz mentes sajtok
Tojás allergia
Tojás allergia: valódi allergia.
A tojásban lévő nagy molekulájú fehérjék a vékonybél falában allergiás, steril gyulladásos reakciót váltanak ki.
Cukorbetegség
- A cukorbetegség kialakulása, élettana
- A cukorbetegség kezelésének lehetőségei (diéta, gyógyszer, inzulin)
- A cukorbetegség dietetikája, ételkészítési ismeretek
- Adag mennyiségek számítása
- Cukor helyettesítő anyagok használata
Fontosnak tartottuk, hogy a cukorbeteg vendégek kellő mélységben tájékoztatva legyenek az étel adag mennyiségekről és azok szénhidrát tartalmáról. Alap esetben egy fő étkezés ebéd 60 gr szénhidrátot tartalmazhat azon cukorbetegek részére, akiknek az orvos naponta 180 gr szénhidrátot engedélyezett.
Title: „MARKET ORIENTED INNOVATION AT THE GRILL HOUSE LTD.”
Project number: 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00381
The aim of the project is to start innovation processes at GRILL HOUSE KFT by expanding the range of services of the company. The company founded in 2010, its main activity is restaurant and mobile hospitality. The company currently operate a catering unit called Grill-Gyros Salad Bar in a frequented suburban area in the town of Debrecen. The location of the project is the registered office of the company (4033 Debrecen, Szabó Lőrinc utca 33, the topographical number of the property: 19378/5 / A / 1.).
Within the framework of the project, the company intends to introduce a new service (product range expansion) through the renewal of technological processes. In order to the implementation of the innovation activity, and the acquisition of the equipment related to the introduction of innovation, 1 current employee and 1 new employee will be involved. The target group of our project consists of people with a healthy diet, food allergies and those on a special diet.
The expansion of the product range extends to the production of food that suitable for those, who affected by food allergies. It also suitable for producing food, that promoting a healthy diet or serving a special diet. Through the production locally produced ingredients will be used.
The planned development can be considered a novelty at the company. Due to the fact that our company's offer does not currently include foods suitable for people with food allergies or foods that promote a healthy diet or serve a special diet, the introduction of this offer will develop a new, commercially usable service within the project. The planned development will improve the efficiency and profitability of our company's economic activities as well as its competitiveness.
Overall, as a result of the project, we will achieve an increase in choice and efficiency improvements, and as a result of the improvement a market potential is expected also, that providing a multiple of the support used.